torsdag 18 december 2014

GOD JUL FRÅN BOKCAFÉET


GOD JUL FRÅN BOKCAFÉET

Julhälsning till Österlens Bokcafés Vänkrets 
och andra bokvänner nära och fjärran 
Bild/installation av Manuel Valdes: "Libros IV", 1995. 

Kära vänner!

Först och främst ett stort och varmt tack för det gångna året. Det går i första hand till medlemmarna i Bokcaféets Vänkrets, i synnerhet till styrelsen som utan att knota ställt upp som personal – inkastare, kaffekokare, bullbagare, utkastare mm – i samband med sommarens program. Men jag vill också gärna tacka alla besökare, kaffe- och chaidrickare, bokköpare, bläddrare, pratkvarnar och idégivare, gamla och nya vänner, därtill den överväldigande publiken vid programkvällarna och förstås artisterna som underhöll oss med så lysande litterära, konstnärliga och musikaliska insatser, inklusive utställarna i galleriet.Minns ni hur det var förra julen, eller om det var förra igen?
Om inte, eller hur som helst, lägger jag in ett bildbevis, ett foto som kanske känns igen: bokcaféet i vintersnö, varmt ljus i fönsterna. Böckerna där inne tyst mumlande sina berättelser om världen och livet, ont och gott, tider som varit, tider som är och tider som kommer. Ty sådan är litteraturen, utan gränser, utan förbehåll.
Hur krymper inte nuets rasistiska mörkmän i det perspektivet?
Dock ska vi ta dem på allvar. I demokratins namn.
”Shalom, herr talman!”


Bild: ArTivism: "Books give you a better perspective."

Bokcaféet och galleriet håller stängt för säsongen, alldeles oavsett rådande politiskt klimat eller  väderlek. Men böckerna finns kvar, berättelserna, och miljön. Trasmattorna på betonggolvet, de välfyllda hyllorna med reseskildringar, de nedsuttna fåtöljerna från 50-talet, målningarna på de vitkalkade väggarna, musiken på de skrapiga LP-skivorna.
När vi öppnar igen till våren ska det kännas som att komma hem.
Välkomna då!
Dock har vi tänkt göra en del förändringar, försöksvis. Nya böcker ska naturligtvis fylla hyllorna. En del av samlingarna med äldre reseskildringar i ”referensbiblioteket” kommer, delvis av utrymmesskäl, att åsättas ett pris och flytta över till antikvariatsavdelningen, vilket lär uppskattas av en del köpsugna reseskildringsnördar. En viss ommöblering planeras också, på det att man lättare ska kunna navigera mellan bokhyllorna. Tanken är att det ska bli lite luftigare, lite mindre trängsel.

Och på tal om trängsel – ni som var med minns säkert den kalabalik som uppstod i samband med vissa av onsdagskvällarnas program i somras, då alltför många försökte ta sig in samtidigt och slåss om alltför få stolar. Nu funderar vi på en del nya arrangemang vad gäller publikinsläpp, antal sittplatser, förbokade biljetter. Kanske kan man använda galleridelen mer i samband med programkvällarna. Kanske ska vi minska antalet program (i somras var det sju), för att inte ta oss vatten över huvudet. Och kanske också reducera öppethållningen i bokcaféet; erfarenheten från i somras är att programkvällarna blev publiksuccéer medan de vanliga besöken i bokcaféet minskade; kanske var vädret för bra.

Hur som helst fortsätter vi verksamheten. Sommarprogrammens innehåll 2015 är tills vidare obestämda, även om planering pågår. Men så snart det börjar likna något skickar vi ut information till Bokcaféets Vänkrets. Det gäller förstås också bokcaféets deltagande i Litteraturrundan som i år inträffar 25–26 april. Jag tror att vi kan utlova en del favoriter i repris.


Om vänkretsen till äventyrs skulle vilja ha tips på julläsning vill jag gärna, trots att jag är jävig, rekommendera Inge Löfströms Stigen utmed stranden – En minnesbok (Bokförlaget Ganesha). Inge Löfström, 1914–2011, var min far och han skulle ha fyllt hundra i år, därav denna utgivning.
Han var född och uppvuxen på Österlen, verksam som präst, teolog, kulturskribent och författare mest i Lund. Han skrev, lärt och lättsamt, om teologi och litteratur, om almanackan, om påsken och julen ”i tro och tradition”, om Österlen och världen: böcker, essäer, artiklar, prosa. Dessutom dikter, psalmtexter, tonsättningar. Ett urval av detta har samlats i Stigen utmed stranden, redigerad av mig och mina bröder Mikael och Peter.
Boken presenterades vid ett succéartat boksläpp i Lund 17 november och har rönt stor uppmärksamhet och åtgång.
Den kan med fördel köpas på Bokvaruhuset Österlen i Simrishamn.
Och skulle det vara så att man har för långt dit, därför att man bor i Rom, Karesuando eller Stockholm, kan den också införskaffas på nätet, till exempel från Adlibris. Eller direkt från Bokförlaget Ganesha.


Annan rekommenderad julläsning: tidskriften På Österlens julnummer, välmatat och mycket läsvärt. Numret rymmer bland annat ett reportage om John-E och Ulrika Franzén. Och, kan jag i all anspråkslöshet tillfoga, en julberättelse författad av mig själv. Den heter ”Första advent på redaktionen” och utgör ett avsnitt från en kommande roman som utspelar sig i en liten namnlös stad som råkar påminna en del om Simrishamn.
Även På Österlen kan köpas på Bokvaruhuset i Simrishamn. Man kan också prenumerera, och är man riktigt snabb kan man få två extra äldre nummer före jul. Gå in på www.påösterlen.se!


Men packa nu kofferten och ge er av, om inte annat så i läsfåtöljen!
Den har vingar! Världen väntar!

God Jul och Gott Nytt År!

Tomas Löfström

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar