söndag 16 september 2012

Bra början för Den siste resenären

Bokcaféet har nu nästan stängt för säsongen, men inte riktigt. Jag har trots allt hållit öppet i görligaste mån och det har droppat in en hel del besökare; jag återkommer till det och dem i ett inlägg längre fram. Men annat har också stått på agendan.

Min bok om reseskildraren Torgny Sommelius från Helsingborg, Den siste resenären, har kommit ut. En stor och lysande recension av Olle Svenning, ”Den långa flykten”, var införd i Helsingborgs Dagblad redan söndagen den 9 september.

Tomas Löfström berättar i sin svindlande, detaljrika, massivt tjocka och inkännande biografi Den siste resenären om Torgnys korta, dramatiska liv och om hans många försök till flykt. (...) Löfström letar, gräver fram, intervjuar och förvandlar Sommelius till en kontinent för en upptäcktsresande. Det är ett storartat arbete ...

Svennings recension är hittills den enda; boken har just skickats ut till kultursidor och bokhandlare.

Det var på håret att den kom fram i tid till Bokvaruhuset i Simrishamn så att Viggo och hans personal kunde sälja den vid Bokens Dag på Österlen som ägde rum lördag-söndag den 8–9 september i Skillinge Teaters stora lada med vinden vinande i portar och bjälklag och en fulltalig publik nedsjunken i de gröna bänkraderna från Dramaten.

Teaterchefen Katarina Zell hade lagat soppa, Lennart Nilsson fixade det praktiska med magisk fingerkänsla, eldsjälarna Rita Berggren och Monica Wahlgren ansvarade för allt på ett lysande sätt. Och författarna inkvarterades på idylliska Sjöbacka Gård på gångavstånd över åkern, där också lördagens fest för alla inblandade ägde rum. Bokens Dag på Österlen som arrangerades för sjätte gången i år har blivit en allt viktigare punkt på den sydsvenska litterära höstdagordningen.


Här en bild från Skillinge teaters scen. (Tack till fotografen Tina Schedvin!)

Utom jag själv och Den siste resenären medverkade Sara Kadefors med Kast med liten kniv, Karolina Ramqvist med Alltings början och Göran Rosenberg med Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz. Samtalsledare var Martin Dyfverman, känd bl a från P1-radions ”Samtal pågår”. Författarna intervjuades i tur och ordning – och nästa dag i omvänd ordning. Dubbleringen kan tyckas märklig men möjliggör ju en större publik, och för oss som deltog var det en intressant utmaning att försöka variera och fördjupa frågeställningar och resonemang.

Några dagar senare var det dags för bokrelease av Den siste resenären i Torgny Sommelius hemstad Helsingborg. Boksläppet skedde torsdagen den 13 september i samband med vernissage på en unik utställning med Torgnys fotografier i foajén till den gamla biografen Röda Kvarn, där Torgny själv måste ha sett många filmer på 50-talet. (Röda Kvarn, som ingår i Folkets Hus-organisationen, har två biosalonger och erbjuder därtill ett imponerande kulturutbud.)

Urval och bearbetning av bilderna, ett grannaga och storartat arbete, hade gjorts av fotografen Pål Sommelius, som fått viss hjälp av sin pappa Sören Sommelius (Torgnys bror), och under onsdagen och större delen av torsdagen arbetade vi alla intensivt med att hänga utställningens drygt trettio förstoringar, ivrigt påhejade av Anna och andra anställda.


På torsdagkvällen strömmade helsingborgarna till, foajén fylldes efterhand, folk stod till och med i trappan. Simon Sommelius serverade vin, Helen från Röda Kvarn hälsade välkommen, Trygve Carlsson, bokens förläggare (som kört ner från Stockholm med två kartonger böcker), förrättade invigningen och sedan pratade jag och Sören om boken och Torgny och världen, om resandet, skrivandet och livet, varefter böcker såldes och signerades.

Det känns som en bra början för Den siste resenären.

Och nu är det snart bokmässa i Göteborg (27–30 september) med seminarier och samtal om boken. Den 3 oktober pratar jag om den på Stadsbiblioteket i Helsingborg, och den 9 oktober på ”Poeten på hörnet”, Författarcentrum Syds lokal i Malmö. Välkomna!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar