fredag 2 augusti 2013

Resor bortom horisonten


Åsa Pröjts: Resor bortom horisonten
Ny konstutställning på Österlens Bokcafé


Åsa Pröjts reser i verkligheten och i fantasin. Hon skildrar nära och avlägsna landskap och platser hon aldrig sett. I Österlens Bokcafé mellan Kivik och Rörum visar hon ett dussintal oljemålningar och akvareller från orter bortom horisonten, alltifrån Andalusien till Afghanistan. Det är skarpsynta fantasier, drömbilder från främmande och samtidigt välbekanta trakter.

Åsa skriver: ”När jag målar ser jag mästarna som byggde tornen i det fjärran Afghanistan och barnen som dog i spanska inbördeskriget. Nu leker andra barn på skolgården i Granada. Gamen glider över bergspassens pinjeskogar. (…) Jag har sett in i lejonets öga på en blåsig slätt vid Paarl. Hans man rörde sig i vinden. Jag glömmer det aldrig.”


”Vandrarna", akvarell.

Åsa Pröjts är född 1959 i Malmö. Efter utbildning på Gerlesborgsskolan i Stockholm och Konsthögskolan Valand i Göteborg har hon haft en rad separatutställningar, bland annat på Konsthallen i Varberg, Galleri Ahlner i Stockholm och Lidköpings konsthall. Hon är representerad bland annat på Malmö Museum. Åsa Pröjts är bosatt i Göteborg, undervisar vid Dômen Konstskola och leder kurser på Nordiska Akvarellmuseet i Skärhamn.

Utställningen på Österlens Bokcafé pågår till den 20 augusti.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar