måndag 23 september 2013

En barnbok för vuxna?


Tomas Löfströms nya bok Lilla Lis långa resa finns nu att köpa/beställa på nätet (bokus.com, adlibris.com, etc), i närmaste bokhandel och, förstås, i Österlens Bokcafé, som håller öppet fredag-lördag 27-28 september kl 13-16 i samband med äppelmarknaden i Kivik.

Lilla Lis långa resa är en kapitelbok för läsare i åldern 8–12, men den är också tänkt att kunna läsas högt för mindre barn – huvudpersonen är kanske ungefär fem år – och därvid förhoppningsvis vara njutbar även för vuxna.
Kanske är den i själva verket rentav en barnbok för vuxna.
Berättelsen handlar om Lilla Li och hennes vänner – hennes storasyster Gullviva, Gullvivas kompis Lennart, katten Silketass och leksaksbjörnen Nalle Brun – som överlever en flygkrasch, tar sig fram genom ett okänt, främmande och mystiskt landskap på gränsen mellan verklighet och dröm och så småningom efter diverse öden och äventyr hittar tillbaka till ”civilisationen”.
Berättarperspektivet ligger nära huvudpersonerna och skiftar mellan dem. Språket är rakt och enkelt men väjer inte för svåra ord och komplicerade begrepp – alltifrån infödingar till Gud – eller dialoger och repliker på engelska, franska eller påhittade språk, som nog kan behöva förklaras och diskuteras.
Samtidigt som boken skildrar en strapatsrik färd med dramatiska och märkliga händelser i djungler och ökenbyar tar den upp existentiella frågor om liv och död, vänskap och längtan, ensamhet och ansvar, sociala orättvisor, religiösa frågeställningar, kulturella skillnader.
Men det är ingen pekpinnehistoria.
Lilla Lis långa resa är en mycket spännande berättelse, fylld av dofter och färger, där fantasin och det oförutsägbara hela tiden har tolkningsföreträde.

Österlens Bokcafé är öppet fredag-lördag 27-28 september kl 13-16.
Titta in en stund på väg till/från äppelmarknaden i Kivik! Kaffe, bullar & böcker som vanligt.
Och alltså: Tomas Löfströms nya bok, just levererad från tryckpressarna, till nedsatt specialpris!

Varmt välkomna!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar