torsdag 26 juli 2012

Kaffebryggare och bokbläddrande


Juli går mot sitt slut, den varma sommaren har äntligen kommit. Och jag känner återigen, som alltid, ända sedan jag var liten, när dessa dagar, dessa veckor kommer, den där otvetydiga, ovedersägliga insikten att det är detta väder, detta klimat som är människans naturliga, det är i detta varma, mjuka, torra landskap vi hör hemma, i solskenet, i de ljumma vindarna, under julis himmel. Värmen omfamnar oss, och livet blir gränslöst.

Vi har tagit frukosten med oss ner till stranden vid Stenshuvud och badat i de kalla vågorna, glittrande i morgonsolen, nästan ensamma på den långa, breda sandstranden. Druckit vårt kaffe, ätit bullar överbliven från gårdagens bokcafé och läst YA och DN hämtade i brevlådan på vägen: lokalsamhället och omvärlden.

Briggen Tre Kronor från Stockholm har gästat Simrishamn. På väg hem från stan körde vi ner till Vårhallarna och såg tvåmastaren långsamt segla norrut med svaga vindar i i de ljusgrå seglen längs kusten upp mot Baskemölla, men sedan vände det och gick mot vinden tillbaka till hamnen i Simrishamn.


 Stockrosorna blommar på gården, de största har djupt röda blommor och är nästan tre meter höga; jag har fått klippa av en massa vindruvsblad uppe vid stallets takkant för att frilägga blommorna som annars försvann in i det gröna dunklet. Och på andra sidan huset lyser lavendeln så intensivt blå.

Eva har suttit och målat under parasollet medan jag varit i bokcaféet; ibland kollar hon överflygande flygplan i sin mobil-app, just nu var det ett plan på väg från Beijing till Paris. Klockan är kvart över fem och det är 27 grader varmt.

Värmen och det vackra vädret har lett till reducerat antal besökare i bokcaféet, men det fortsätter komma en hel del. Häromdan var Lena Endre och Richard Hobert här. Nancy Westman, kulturråd i Washington bland annat, och Roth-översättare, tittade in en eftermiddag; vi jobbade tillsammans en gång på radion i Malmö. Andra besökare: författaren Erik Wijk (Järrestad), Ravlunda Bränneri, Linköpings Antikvariat. Ingmar Karlsson kom en dag just när jag öppnade, vi pratade om resor, om Asien, om Turkiet; sju år var han generalkonsul i Istanbul, nu är han knuten till Centrum för Mellanösternstudier i Lund. 


 Han och andra har druckit kaffe och ätit av de bullar som för tillfället ersatt wienerbröden: ”Hjärnbullar”, därför att de toppas av en valnöt med hjärnvindlingar. Dammsugarna har fått konkurrens av ”Hjärttoppar”, en sorts kokostoppar som tillgodoser hjärtats behov av gurkmeja och lime, bland annat. Och idag var Radio Kristianstad här och intervjuade och spelade in ljudet av kaffebryggare och bokbläddrande.

1 kommentar:

 1. Underbart!
  Precis så är det!
  "Värmen omfamnar oss" och det är nu vi mår som bäst!
  Frukost på stranden, morgondopp, hjärnbullar och hjärttoppar...ljuvligt! Svensk sommar som vi vill ha den :)
  Matz och jag ser väldigt mycket fram emot att träffa Er och Bokcaféet på tisdag.

  SvaraRadera