söndag 8 juli 2012

Mingel bland bokhyllorna


Nu är bokcaféet invigt.

Igår lördag kl 14 när jag lite nervöst slog upp portarna sipprade regnet som i en novell av Bradbury från en dimmig molnmassa som verkade ha slagit sig till ro över bokcaféet ungefär i höjd med kastanjeträdens kronor. Det var grått, vått, lerigt och mörkt. All belysning fick slås på, från gamla stallampor till de nya spotlights jag själv satt upp.

Men folk kom, i oanade mängder, kända och okända, förutsedda, överraskande. 

Denna premiärdag förekom inget kaffe på Österlens Bokcafé; jag hade insett att jag inte skulle hinna organisera den sortens logistik. I stället erbjöds bubblande drycker, med och utan procent. Gratis.

Och salta pinnar, vilka en ung dam i sällskapet envisades med att proppa in i sin från kuriosabordet just inköpta jugoslaviska träflöjt.

I soffgruppen i hörnet, i hägnet av Kemners målningar, satt Thomas Hansson och Lisa Kjellsson (se nedan) och lusläste Sven Hedin för att utröna huruvida de besökt samma platser under sin strapatsrika resa i Kirghizistan från vilken de just återvänt till Rörum. En annan Lisa utnyttjade ivrigt bokcaféets föredömliga internetfacliteter nedsjunken i en av fåtöljerna med laptopen på soffbordet. Medan mamma Johanna Hermansson shoppade böcker.


Peter Löfström, min lillebror, numera bosatt på Vintergatan i Lund, hade tagit med sig Anna Bobergs klassiska ”Genom Indien i kronprinsparets följe” från 1928, en bok jag läst men aldrig lyckats köpa; den sattes genast tacknämligen på plats i reseskildringshyllan. Göran Göransson från Tomelilla folkhögskola donerade sin självbiografiska resebok ”Afrika 2.0” som jag dock kommer att vilja läsa innan den införlivas med samlingarna; tack! Ingrid Svensson hörde av sig från Lima i Peru och undrade om hon skulle ta med sig sin bok ”Simris – en annan by på Österlen” när hon så småningom återvände och ämnade besöka bokcaféet; jag svarade att ett givet tomrum väntade i hylla nr 4 (Österlensamlingen). 

Andra mailade, eller skrev via epost, Facebook eller bloggen, eller via den speciella Fb-sidan för Österlens Bokcafé som Filippa, min dotter, just öppnat från sin hemvist i Bryssel; gå in och kolla: www.facebook.com/OsterlensBokcafe. Som till exempel: Marie Lundquist, Arne Johnsson, Styrbjörn Gustafsson, Niklas Törnlund, Leif Nelson, Mikael Löfström, min mellanbror. Inger Carlsson skrev från Aten. Johan Schaar från sin tankesmedja i Washington. www.insights.wri.org. Sune Nordgren från Åhus. Tamara De Laval Malmeström från Malmö. 


Håkan Arvidsson (se ovan) var där, från Baskemölla och Lunds universitet, utan hatt. Och Staffan Olzon från Stenshuvud. Annkristin Andersson och K-O Bergström från Kivik. Anders Davidson från Höör och Afghanistan. Katarina Trodden från Gärsnäs, översättaren som jag en gång skickade iväg till Indien (se nedan). 


Gittan Jönsson från Brantevik. Henrietta Hultén. Birgitta Rubin som intervjuat mig för DN. (Se nedan: här är alla samlade på en och samma bild.)


Jan Garpenhus från Baskemölla och Malmö, auktionisten. Malin från Vik, min kusin, och faster Ulla från Simrishamn. Och många många fler.

Många besökare köpte böcker, gamla och nya, mina och andras. Ammunitionslådorna med 10-kronorsböcker rensades, och folk försvann ut i dimman med österlenvykort, loppisfynd och restupplageböcker i plastpåsar.

Sedan var jag trött. Aurora, min äldsta dotter, och hennes pojkvän Pavlos (första bilden ovan), som överraskat med att dyka upp direkt från Sydfrankrike, körde till Kivik och handlade kött och när regnet slutat grillade vi på gården. Det är Aurora som tagit alla foton i denna blogg.

Det var en fin dag, trots vädret. 

Och idag var det en fin dag på grund av vädret: vinden vände, dimmolnen lättade och for bort. Solen sken, Människor kom – förläggaren Henrik Celander och Lena Andersson från Lund, arkitekten Lillemor Husberg och konstnären Gösta Lindqvist, Mona och Bo Balldin, Sten Rosenlund och Jill – och kaffe serverades och wienerbröd och kakor. Somliga satt utomhus och fikade.

Det känns som en bra början. Alla verkar förstå och gilla mina tankar, själva idén, bokcaféets koncept, kombinationen av resebibliotek, antikvariat och kaffeservering. Resor och utblickar. "Mellan Haväng och Himalaya". Informellt, opretentiöst, öppet. Personligt och eget och fritt.

Så tack alla, för att ni kom, och för att ni hörde av er med uppmuntrande tillrop! Förlåt att jag inte kontaktar er personligen, ni är för många. Men välkomna tillbaka snart, ni som var här! Och välkomna ni som är på väg! Wienerbröden väntar. Och böckerna.

Sommaren är lång. Frågan är om jag kommer att orka ha öppet varje dag. Kanske inte. Kolla bloggen för uppdaterad info om öppettider! Så att ni inte kör hit förgäves.

Foton: Aurora Löfström.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar