torsdag 28 mars 2013

Litteraturrundan

Helgen den 27-28 april 2013 arrangeras för första gången Litteraturrundan i Skåne. Rundan snurrar kring tre nav: Norra- och Mellanskåne, Söderslätt och Österlen. Bakom detta spännande projekt står Författarcentrum Syd, med bistånd av ABF och Region Skåne. 

Litteraturen kommer att dyka upp i nya sammanhang och på oväntade platser. Det blir möten mellan författare och läsare i olika former, öppet hus hemma i författarlyorna men också samlade framträdanden med litterära program, samtal och diskussioner, poesiläsning, bokförsäljning och signering.

I samband med Litteraturrundan slår Österlens Bokcafé upp dörrarna för säsongen. 
Bokcaféet spelar en central roll i den österlenska delen av Rundan. Vi håller öppet lördag-söndag kl 13-16 med författarframträdanden av Bengt Eriksson, Bo Stenfeldt, Niklas Törnlund, Olle Lönnaeus och kaffekokaren själv Tomas Löfström. På lördagen blir det dessutom kvällsöppet kl 18-21 med litterär after work i bokcaféet. 

Välkomna till Litteraturrundan och Österlens Bokcafé!

Här är bokcaféets program 27-28 april.

Författare på Österlens Bokcafé lördag 27 april

Bengt Eriksson, Bo Stenfeldt, Tomas Löfström, Niklas Törnlund

Kl 13-16 Författarframträdanden, uppläsningar, bokförsäljning, café.

Kl 18-21 Litterär after work i bokcaféet (entré 100 kr)


Skrönikor i hembygden - Bengt Eriksson
Bengt Eriksson, krönikör i Ystads Allehanda, berättar om Vollsjö och varför han skriver om sin hembygd, om lokal- och rikskultur, skönlitteratur i journalistiken mm. Han är (populär) kulturjournalist sen 60-talet och har även gett ut böcker om musik och deckare. Några titlar: Invandrad Musik, Deckarhyllan, Svenska sång- och rockpoeter, 99 progglåtar och Best of Schlager. På gång: Piraten bodde också här - skrönikor från Färs med omnejd.
Tid: 13.30

Biografi eller Historia? - Bo Stenfeldt
Bo Stenfeldt kåserar kring sina böcker från Kivik med omnejd. Han är postmannen som började skriva och nu är en uppskattad författare med flera böcker om hemorten Kivik i bagaget. Tema: vardagsliv med skämt och allvar i glädje och sorg. Här är några av titlarna: Sett, hört och upplevt kring Kivik, Minnen och lite mer, Knallarna, raggarna och synden - Kiviks marknad nu och då.
Tid: 14.00


Mellan Haväng och Himalaya - Tomas Löfström
Tomas Löfström, resenär, författare och innehavare av Österlens Bokcafé, berättar om sitt skrivande och sina böcker. Hans första bok Liftare följdes av Vägen till Kathmandu och andra reseskildringar. Men han har också skrivit romaner och essäsamlingar, översatt indisk litteratur och utgivit en tjock antologi om Österlen. Hans senaste bok är Den siste resenären, om den bortglömde författarkollegan Torgny Sommelius.
Tid: 14.30Allt beror på vingar - Niklas Törnlund
Niklas Törnlund berättar, läser dikter och sjunger till gitarr. Han är poet och låtskrivare med många strängar på lyran. På 80-talet ingick han i musikgruppen Tundra och han har sedan 2001 förestått den legendariska Litteraturbaren i Lund. I verkslistan märks diktsamlingar som Mellan istiderna, Du är shamanen, Förlundad och Jag går mot ett grönt rop. 2007 tilldelades han Lunds kulturpris. Niklas är bosatt i Lund och i Rönås utanför Sjöbo.
Tid: 15.30-16.00

 


Litterär after work i bokcaféet
Tid: 18-21
Kostnad: Entré 100 kr. (Entrén innebär medlemskap i Bokcaféets vänkrets, vilket berättigar till fritt inträde vid sommarens program i bokcaféet.)


Författare på Österlens Bokcafé  söndag 28 april

Bo Stenfeldt, Tomas Löfström, Olle Lönnaeus

Kl 13-16 Författarframträdanden, uppläsningar, bokförsäljning, café.


Biografi eller historia? - Bo Stenfeldt
Bo Stenfeldt kåserar kring sina böcker från Kivik med omnejd. Han är postmannen som började skriva och nu är en uppskattad författare med flera böcker om hemorten Kivik i bagaget. Tema: vardagsliv med skämt och allvar i glädje och sorg. Här är några av titlarna: Sett, hört och upplevt kring Kivik, Minnen och lite mer, Knallarna, raggarna och synden ? Kiviks marknad nu och då.
Tid: 14.00


Mellan Haväng och Himalaya - Tomas Löfström
Tomas Löfström, resenär, författare och innehavare av Österlens Bokcafé söder om Kivik, berättar om sitt skrivande och sina böcker. Hans första bok Liftare följdes av Vägen till Kathmandu och andra reseskildringar. Men han har också skrivit romaner och essäsamlingar, översatt indisk litteratur och utgivit en tjock antologi om Österlen. Hans senaste bok är Den siste resenären, om den bortglömde författarkollegan Torgny Sommelius.
Tid: 14.30Skånsk country noir - Olle Lönnaeus
Olle Lönnaeus berättar om sitt skrivande. Han är prisbelönt både som grävande journalist på Sydsvenskan i Malmö och som kriminalförfattare med motiv från Österlen. Ofta är Tomelilla
spelplats för dunkla intriger, som i debutboken Det som ska sonas. I fjor kom den senaste deckaren, En enda sanning. Olle Lönnaeus är bosatt i Lund och Ravlunda.
Tid: 15.00-15-30


Mer information: 
Arrangör författaren Tomas Löfström, som driver caféet: 0730-228013

Vägbeskrivning
Väg 9. 4 km s Kivik: mellan Rörum och S Mellby, skylt mitt emot s avtagsvägen mot Svinaberga (Svabesholm) och Stenshuvud.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar