torsdag 30 maj 2013

Nya möten i bokcaféet

-->


Nu närmar sig sommaren med sjumilasteg, även om den där efterlängtade värmen tycks dröja, vilket möjligen är det normala. På gården grönskar den ryska lönnen (acer tataricum), om det nu är det den är. (Ett senkommet tack, hur som helst, till Stefan Foconi, reskamrat i Indien en gång i världen, som gav mig fröna, som jag tror kom från Norge.) Och i bakgrunden gör sig Bokcaféet redo att ta emot sommarens invasion av litteratur- och kaffeintresserade besökare.
Bokcaféet har alltså ännu inte öppnat för säsongen. Icke desto mindre har det redan vid flera tillfällen varit full fart på verksamheten.


Litteraturrundan
Litteraturrundan, den först och enda i sitt slag i Skåne, Sverige och Världen, gick av stapeln helgen den 27–28 april, om vilket vi tidigare i god ordning förhandsinformerat. I mindre god ordning har vi däremot varit väldigt dåliga på att rapportera om hur det gick.
Lite senfärdigt kan vi nu berätta att Litteraturrundan i varje fall för Österlens Bokcafés del blev en veritabel publiksuccé med ett drygt trettiotal personer närvarande vid varje programpunkt, vilket är ungefär maximalt vad Bokcaféet klarar av.Vi fick flytta in trädgårdsmöblerna för att få sittplats åt alla!
På lördagen kunde man sålunda lyssna till Ystads Allehandakände skrönikören Bengt Eriksson från Vollsjö, kiviksförfattaren Bo Stenfeldt, lokale bokcafémannen Tomas Löfström och lundapoeten Niklas Törnlund. På söndagen återkom Bo och Tomas, kompletterade med Olle Lönnaeus, vars kriminalromaner (om de nu är det) gärna utspelar sig i Tomelilla.
Här följer ett antal foton av 1) intensivt läsande besökare samt i tur och ordning 2) Bengt Eriksson, 3) Niklas Törnlund och 4) trojkan Tomas Löfström, Bo Stenfeldt och Olle LönnaeusKoncentrerad läsning, oavsett scenframträdandena.

Bengt Eriksson dompterar åhörarna.

Niklas Törnlund trollbinder publiken.

TL, Olle Lönnaeus, Bo StenfeldtÖsterlens Folkhögskola

Tisdagen den 28 maj hade Bokcaféet celebert besök av två klasser från Österlens Folkhögskola i Tomelilla, Afrikalinjen och Urbefolkningslinjen. Initiativet kom från Göran Göransson, Afrikalinjens föreståndare. 
Återigen i det närmaste fullsatt, nu med två dussin unga människor just hemkomna till Tomelilla efter tre månaders omtumlande rundresor i Afrika respektive Oceanien (dessa studie- och fältarbetsresor ingår i kursplanen).
Jag berättade om reseskildringarnas (eller resereportagens) mångskiftande skepnader i utrymmet mellan fiktion och dokumentär och kommenterade en för just detta tillfälle specialframtagen bokutställning med utvalda verk, både utländska och svenska; bland de svenska ofrånkomliga författarnamn som Harry Martinson, Artur Lundkvist, Olle Strandberg, Torgny Sommelius, Jan Myrdal, Sven Lindqvist och den just avlidne Folke Isaksson.Därefter pratades det vidare om resor och böcker, fikades (som sig bör på ett bokcafé) och botaniserades bland bokhyllorna. Sammanfattningsvis en mycket trevlig eftermiddag. 
Och ett utmärkt sätt att använda Bokcaféets resurser. Jag tar gärna emot fler gruppbesök med likartade förutsättningar!


Bokcaféets Vänkrets blir förening

Den 30 maj hade Bokcaféets Vänkrets bjudit in till föreningsbildande. Vänkretsen hade kommit fram till att den ville formalisera sin något oklara status och bli en riktig förening med stadgar och medlemmar och styrelse. Så skedde nu också och förhoppningsvis kan detta dessutom betyda att det blir lättare att söka bidrag till programverksamheten. Hur som helst kommer det, hoppas vi, att leda till att vänföreningens frivilliga hjälper till med markservice o dyl i samband med de kulturprogram som kommer att äga rum i juni och juli.
Den nya föreningens styrelse utgörs av Tomas Löfström (ordförande), Inga Lill Högberg (sekreterare), Thomas Hansson (kassör) och Eva Fristedt och Maria Holgersson (suppleanter).


Sommarprogrammen 

Vi öppnar efter midsommar. 
Sommarprogrammen inleds den 26 juni då Meta Ottosson berättar om sitt liv som översättare av oräkneliga boktitlar som till exempel ”Berättelsen om Pi” från engelska till svenska eller ”Pippi Långstrump” från svenska till hindi. 
Vi återkommer inom kort med hela programtablån.

Varje onsdagsprogram under den kommande sommaren (sex stycken) kostar 100 kronor i inträde. Blir man medlem i Bokcaféets Vänkrets betalar man bara medlemsavgiften 100 kronor och går sedan in alldeles gratis på alla evenemangen! 
Varför tveka?

Varmt välkomna till Österlens Bokcafé sommaren 2013!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar