söndag 2 juni 2013

Sommarprogram i bokcaféet

STERLENS BOKCAFÉ slår upp portarna för en rad sommarevenemang på temat resor, böcker, musik och konst. Under sex onsdagskvällar i juni–juli blir det författarprogram, uppläsningar, konstutställningar och konserter – och naturligtvis bokförsäljning och signering. Möt poeter, konstnärer och musiker i bokcaféets informella miljö. Koppla av med en kopp kaffe, botanisera bland begagnade böcker från Österlen och Världen. Varmt välkomna! 
 
Programmen börjar klockan 19, insläpp till caféet från 18.30. 
Entré: vuxna 100 kronor.


Onsdag 26 juni 19.00
Jorden runt med en översättare
META OTTOSSON berättar om sina irrfärder som översättare från Nättraby/Blekinge via Nordvästpassagen till New Delhi, Antarktis och Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm. UTSTÄLLNING: Gamla skolkartor från Rörums skola. 



 Meta Ottosson, översättare.

 Yann Martel: Life of Pi (2002).

 Italien, skolkarta från Rörum.

META OTTOSSON tog sin tolk- och översättarexamen 1968. Sedan 1975 har hon arbetat som översättare av skönlitteratur från engelska och tyska. 1997–98 var hon ordförande i Sveriges Författarförbund. 1999–2003 undervisade hon i översättning och skrivande vid Blekinge Tekniska Högskola. Meta har översatt mer än hundra romaner. Bland titlarna från senare år kan nämnas Jhumpa Lahiris Främmande jord, Yann Martels Berättelsen om Pi, Jenny Diskis Främling på tåg och Shailja Patels Migritude. Meta har också skrivit essäer om översättandets konst. Tillsammans med den indiska barnboksförfattaren och översättaren Sandhya Rao har hon översatt Astrid Lindgrens Pippi Långstrump till hindi: Pippi Lambemoze


Onsdag 3 juli 19.00
Pippi Långstrump och andra resenärer
TOMAS LÖFSTRÖM talar om barnböckernas världsbild och om barn på resa i böckernas värld. UTSTÄLLNING: Barnböcker från när och fjärran. 
BILDSPEL: Astrid Bergman Sucksdorffs ”Chendru får en tiger” (1957). 
Särskilt för unga läsare! 


Tomas i indisk bokhandel. Foto: Eva Maria Persson.



”En tornado”, ur En gyllene bok om vår jord – världsgeografi för yngre och äldre (1957).

TOMAS LÖFSTRÖM är författare och kulturskribent (och innehavare av Österlens Bokcafé). Hans första bok Liftare följdes av Vägen till Kathmandu och andra reseskildringar. Men han har också skrivit romaner och essäer, översatt indisk litteratur och redigerat en tjock antologi om Österlen. Hans senaste bok är Den siste resenären, en biografi om den bortglömde författarkollegan Torgny Sommelius. Läs mer på Tomas hemsida. Där finns också, under rubriken ”Resa med barn”, ett avsnitt om unga resenärer i litteraturen.

TOMAS LÖFSTRÖMS HEMSIDA: tomaslofstrom.com


Onsdag 10 juli 19.00
”Tystnaden vid nattligt snöfall”
Några nedslag bland ord och bild med poeten MARIE LUNDQUIST och konstnären YVONNE LARSSON. Marie talar om varför hon som poet intresserat sig för bildens språk och samtalar med Yvonne om hennes måleri. 
UTSTÄLLNING: Målningar av Yvonne Larsson. 

 Marie Lundquist. Foto: Thomas Wågström.

 Yvonne Larsson. Foto: Roza Czulowska.

Yvonne Larsson: Skogen och Hokusai, oljemålning, 2011.
 
MARIE LUNDQUIST debuterade 1992 med diktsamlingen Jag går runt och samlar in min trädgård för natten. Den har följts av en rad titlar, däribland Brev till de sovande och De dödas bok. Marie har också publicerat översättningar och essäer om fotografi. I augusti kommer hennes första roman, Så länge jag kan minnas har jag varit ensam.

Y
VONNE LARSSON studerade vid Kristianstads konstskola och Malmö konstskola Forum. Debut på Galleri Holm i Malmö 1986, därefter en rad utställningar, senast på Kristianstads konsthall. Yvonne är representerad på bland annat Nationalmuseum, Malmö museum och Norrköpings museum. 

MARIE LUNDQUIST OM POESI: youtube.com/watch?v=Fo2hm3Mrh9s 

YVONNE LARSSONS HEMSIDA: yvonnelarsson.com 


Onsdag 17 juli 19.00
Den siste resenären och hans bror
SÖREN SOMMELIUS berättar om sitt författarskap pendlande mellan Helsingborg och länder bortom horisonten och samtalar med Tomas Löfström om hans biografi Den siste resenären
UTSTÄLLNING: Foton från 50-talets värld av Torgny Sommelius. 


Sören Sommelius, författare och journalist i världen.



Sören Sommelius: Hemma i  Ingenstans (2009).



Torgny Sommelius (1928–1963), Narayanpur, Indien 1956.

SÖREN SOMMELIUS är författare och kulturjournalist på Helsingborgs Dagblad. Han har skrivit flera reportageböcker om Balkan och Indien. Reseskildringen Indiens kämpande Kerala kom 1988, Sista resan till Jugoslavien 1992. Mot kriget, 1994, är ”en roadmovie i trycksvärta” från det krigsdrabbade f d Jugoslavien. I boken Hemma i Ingenstans, 2009, gör Sören personliga nedslag i ett antal städer i den moderna världen. Från King till Obama är ett reportage om medborgarrättsrörelsen i USA. Sören Sommelius senaste bok är biografin Pablo Neruda – poet, älskare, kommunist, 2012. 

SÖREN SOMMELIUS BLOGG: hd.se/kultur/blogg 


Onsdag 24 juli 19.00
Rabindranath Tagore 100 år efter Nobelpriset
LARS EKLUND och BUBU EKLUND presenterar den indiske/bengaliske nationalskalden, författaren, kompositören och konstnären Rabindranath Tagore i ord och ton. 
UTSTÄLLNING: Böcker av Tagore i original och översättning från Nobelprisåret 1913 och framåt. 


Lars och Bubu gör lundatrafiken osäker med sin cykelriksha från Calcutta.



Rabindranath Tagore (1861–1941), Nobelpristagare i litteratur 1913.

LARS EKLUND, journalist, resenär och Indienkännare, var under många år redaktör för tidskriften Sydasien (som numera bara återfinns på nätet). Han är biträdande föreståndare för det internationella Sydasiennätverket SASNET med digital hemort på Lunds universitet. På lediga stunder sjunger han i Ystadoperans kör, och i Indiska kören i Lund tillsammans med Bubu. 

BUBU EKLUND, född i Calcutta, gift med Lars sedan 1982, är musiker och sångerska, specialiserad på Rabindrasangheet, Tagores tonsättningar av sina egna dikter. 

SASNET: sasnet.lu.se

I
NDISKA KÖREN: youtube.com/watch?v=UV3qLZHRIUK 


Onsdag 31 juli 19.00
”Det mesta här är himmel”
NIKLAS TÖRNLUND tar oss med på en poetisk-musikalisk resa genom den stora lilla värld som kallas Skåne: dikter med sommarens intensiva livskänsla, egna gitarrballader och flamencorumba! 
GÄST: Tonsättaren GUNNAR JANSSON, viola. 
UTSTÄLLNING: Målningar av ÅSA PRÖJTS



Niklas Törnlund, mångsidig poet och musiker.  

Skånsk horisont: sommarhimmel och sädesfält.  

Åsa Pröjts: Vandrarna, akvarell, 2008. 

NIKLAS TÖRNLUND är poet, låtskrivare och estradör med många strängar på lyran. Han har gett ut ett dussintal diktsamlingar sedan debuten med Barfota 1979, däribland samlingar som Mellan istiderna, Du är shamanen och Förlundad. De senaste titlarna är Allt beror på vingar och Jag går mot ett grönt rop. Niklas musikaliska bakgrund finns i åttiotals-gruppen Tundra med skivor som Solfångaren 1981 och Dubbla budskap 1982. Numera ingår Niklas i den musikaliska författartrion Mazetti-Liljegren-Törnlund (MaLT). Han håller i Litteraturbaren i Lund och undervisar på Lunds universitets författarskola. 2007 fick han Lunds kulturpris. 

MUSIK AV NIKLAS TÖRNLUND: soundcloud.com/niklas-11 

SA PRÖJTS HEMSIDA: asaprojts.se 




STERLENS BOKCAFÉ: antikvariat, referensbibliotek, konstgalleri.
PPET: Juli–augusti i princip 13–16 dagligen. (Tillfällig stängning annonseras på blogg och vägskylt.) 
HITTA: Gården Grönalund, Rörum 6:9, mellan Rörum och S Mellby, väg 9 (Simrishamn–Kivik), skylt mitt emot södra avtagsvägen mot Stenshuvuds nationalpark.
I
NFO: 0730-228013, osterlensbokcafe.blogspot.se, facebook.com/osterlensbokcafe 

Sommarprogrammen 2013 arrangeras av Österlens Bokcafé och Bokcaféets Vänkrets med stöd av Kulturrådet och ABF Österlen. 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar